info@tahas.com

Business Inquiry

+90 549 401 2130

Whatsapp Number

Santrifüj kompresör olarak da anılan turbo kompresör bakımı hassasiyet gerektirir. Çünkü son derece avantajlı olan kompresör türü, iyi ve doğru bir bakım ile uzun yıllar sorunsuz çalışabilir. Bunun yaninda bakımı göz korkutmasın. Çünkü diğer kompresör modellerine kıyasla daha az bakımı ihtiyacı vardır. Üstelik bakım ihtiyacı olan büyük parça sayısı sadece iki tanedir. Ancak her ne kadar bakımı kolay olsa da bazı prensipler ile yapılması şarttır. 

Bu yazımızda turbo kompresör bakımı nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmelidir? üzerine bilgiler vermeye çalışacağız.  

Turbo Kompresör Bakımı Önemi  

Basınçlı hava ile çalışan işletmeler için kompresör arızası adeta bir kâbus gibidir. İş kaybı, teslimatın gecikmesi, müşteri şikayetleri ve çalışanların moralini bozan olumsuz bir faktördür. Dolayısıyla periyodik bakımın yapılması hayati bir ihtiyaçtır. Bunun yanında turbo kompresörler diğerlerine göre daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Ancak buna rağmen bakım isteyen büyük parça sayısı sadece iki tanedir. 

Turbo kompresör bakımı düzenli ve doğru yapıldığında optimum verim sağlar. Aynı zamanda zamansız kapanmaların önüne geçer. Üstelik büyük ve yüksek maliyet gerektiren arızaların önler. Bu sayede sık sık onarılması ve servis çağrılmasına gerek bırakmaz. Bu kompresör tipinde soğutucu performansı ölçmek için giriş ve çıkış arasındaki ısı farkına bakılmalıdır. Sıcaklık farkının ise 15 Fahrenheit derece civarı veya yüksek olması gerekir. Bunun yanında performans düşürecek kirlilik ve korozyon olup olmadığına da dikkat edilmelidir.  

İşletmelerin  doğru bir turbo kompresör bakımı için yapması gereken günlük kontroller vardır. Bu kontroller şu şekildedir;  

Birkaç dakika kadar kısa sürede söz konusu bu kontrolleri yaparak turbo kompresörün tam fonksiyonel çalışması sağlanabilir. Şayet kontrollerin ardından bir sorun varsa hemen çözülmesi gerekir. Bunun yanında aylık ve altı ayda bir detaylı kompresör bakımı yapılması da şarttır. Beraberinde ise gereken parçalar değiştirilmeli ve yağları yenilenmelidir. 

Turbo Kompresör Bakımında Ana Hatlar ve Kontrol Noktaları 

Dinamik kompresör sınıfından yer alan turbo kompresör bakımı yaparken bilinmesi gereken ana kontroller vardır. Bu hava kompresör içerisindeki sıkıştırılmış hava çok yüksek devirde döner ve savrulur. Beraberinde ise kinetik bir enerji açığa çıkartır. İşte çoğunlukla 3’ü geçmeyen basıncı ile bu makineler yüksek verimlilikte çalışır. Yüksek performans sergilemesinde önemli rol oynayan çalışma sistemi içerisindeki parçaların bilinerek bakım ve kontrollerinin yapılması şarttır. Bakım esnasında elden geçmesi gereken parçalar şunlardır; 

Uzmanı tarafından yapılması önerilen turbo kompresör bakımı ile işletmenizin iş verimini artırabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda kompresörünüzün değişmesi zorunlu bir hale gelebilir. Böyle bir durumda  TAHAŞ ile irtibata geçerek sektör, ihtiyacınız olan basınçlı hava kalitesi ve kullanım miktarı gibi değişkenlere göre bir kompresör satın alabilirsiniz. Tahaş uzman ekibi ile turbo ve diğer kompresör modelleri konusunda sizi tam bilgilendirir. Böylelikle işletmenizi sorunsuz ve kesintisiz çalıştıracak bir seçmenizi sağlar.