info@tahas.com

Business Inquiry

+90 549 401 2130

Whatsapp Number

Endüstriyel uygulamalardaki rolü tartışılmaz olan basınçlı hava için kaynak olarak genelde vidalı kompresör seçilir. Çünkü verimliliği ve kaliteli bir hava kaynağı olmasıyla bilinir. Nitekim günden güne daha fazla kullanıcının bu kompresör tipini seçmesinin altındaki neden de tam olarak budur. Vidalı kompresör türleri özellikle zorlu endüstriyel ortamlarda bile olağanüstü güvenilirlik ve performans sunar. Bunun yanında profesyonel kullanıcılar için en ekonomik fiyatlarla satın alma fırsatı verir. Ancak doğru kompresör modelini seçmek bazı durumlarla çetrefilli olabilir. 

Peki, doğru vidalı kompresör hangisi biliyor musunuz? Bu yazımızda kaliteli basınçlı hava ihtiyacınızı karşılayabilmek adına bazı bilgiler vermeye çalışacağız. Farklı vidalı kompresör türleri arasındaki farkları açıklayarak bu konunun izahını yapalım.

Doğru Boyut Seçimi

Kompresör modelinden bakılmaksızın doğru boyutun seçilmesi verimlilik açısından oldukça önemlidir. Çünkü gereğinden küçük olan bir model yetersiz kalırken, büyük bir model ise enerji harcamalarını yükseltir. Bunun yanında büyük bir model sadece üretim maliyetlerini yükseltmez. Aynı zamanda işletmenizin çevresel ayak izi miktarını da artırır. Dolayısıyla işletmenizin ihtiyacı olan basınçlı hava miktarına uygun boyutta bir kompresör seçmeye özen gösterilmelidir. Nitekim gün boyu birden çok birimde basınçlı hava kullanan bir işletme ile tek bir birimde ara ara kullanan bir işletmenin ihtiyacını karşılayacak kompresör modeli farklı olmalıdır. 

Farklı Tahrik Türleri ile Vidalı Kompresörler

Vidalı kompresörler iki farklı tahrik sistemi ile tasarlanabilmektedir. Bunlar kayışlı ve dişli tahrik sistemidir. Her iki modelde kullanıcılarına kendine has avantajlar sunar. 

Kayışlı Tahrik: Son derece dayanıklı olan kayışlı tahrik sistemine sahip bir vidalı kompresörde hız sabittir. Bu modellerin gerek kurulumu gerek kullanımı gerekse bakımı oldukça basittir. Üstelik maliyet açısından da oldukça düşüktür. Ancak kayışlı olanların dişli tahrikli modellere göre sesi biraz yüksektir. Ancak özellikle küçük işletmeler için ideal bir kompresör modelidir. 

Dişli Tahrik: Sessiz olmasından dolayı gürültü standartlarını ihlal etmeyen dişli tahrik sistemine sahip bir kompresör modelinde ilk kurulum maliyeti biraz yüksektir. Ancak çalışma maliyeti düşüktür. Dolayısıyla kurulum maliyetini kısa sürede çıkartabilir. Bu sebeple yoğunlukla büyük işletmeler tarafından tercih edilen bir kompresör modelidir. 

Yağlı ve Yağsız Kompresörler

Yağlı ve yağsız kompresör modelleri arasındaki en temel fark, yağlı olanın hava standartlarını etkileyebilen yağ gibi kirletici bir madde içermesidir. Dolayısıyla yağlı kompresör modelleri içecek, yiyecek ve ilaç sektörü gibi endüstrilerde pek tercih edilmez. Hava kalitesinin daha az önemli olduğu sektörlerde ise yağlı modeller tercih edilir. 

Değişken ve Sabit Hızlı Modeller

Değişken ve sabit hızlı vidalı kompresör modelleri de avantajları ile yapılacak seçimi etkiler. Özellikle düzenli basınçlı hava ihtiyacı olan endüstriyel uygulamalar için sabit hızlı modeller seçilir. İstikrarlı basınçlı hava ihtiyacı ne kadar fazla ise bu sabit hızlı modeller bir o kadar verimli çalışır. Değişken hızlı kompresör modellerinde ise motorun hızı gereken basınçlı hava miktarına göre değişir. 

Yukarıda da değindiğimiz gibi farklı özelliklere sahip birçok kompresör modeli vardır. İşletmenizin basınçlı hava ihtiyacının durumuna göre özelliklerin sunduğu avantajları göz önüne alarak en doğru modeli seçebilirsiniz. Bunun yanında hizmet alacağınız firmanın profesyonelliği ve hizmet anlayışı da belirleyici bir etmendir. Alanında uzman bir firmadan alacağınız destek ile fuzuli masrafları önleyebilirsiniz. Ayrıca servis bölümünden bakım ve servis konusunda da gereken desteği alabilirsiniz. Şayet sizde işletmeniz için en doğru vidalı kompresör modeli hangisi diye araştırıyorsanız TAHAŞ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Yeni kompresör seçimleriniz için tam destek alabilirsiniz. Böylelikle verimli, kaliteli ve en ekonomik kompresör modelini seçebilirsiniz. Bu sayede uzun yıllar sorunsuz çalışacak bir modeli seçebilir, işletme kârlılığınızı artırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Hava Kompresörü İçin Filtre Seçimi Neden Önemlidir?